Σε αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης Σαββίδης και Μάρης

Σε αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης Σαββίδης και Μάρης

Όπως πάντα στην Ελλάδα, έτσι και τώρα, οι εκλογές σημαίνουν άμεση αλλαγή των όρων εξουσίας στο μιντιακό στερέωμα.

Χωρίς να έχει περάσει ούτε μήνας από την ημέρα των εκλογών και ήδη πάρθηκαν δύο σημαντικές εκδοτικές αποφάσεις, η μία από τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που διέκοψε το καθημερινό «Έθνος» και η άλλη από τον Δημήτρη Μάρη που έκλεισε τον ενημερωτικό κομμάτι του News247 και τον μετέτρεψε σε μουσικό.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αν και η απόφαση του Ιβάν ήταν σαφής – σε μία απόφαση οικονομίας κλίμακος – έκλεισε την καθημερινή έκδοση, για τον Μάρη ήταν λίγο ξαφνικό, καθώς επικαλέστηκε αποφάσεις του ΕΣΡ, που όμως δεν είναι ικανές για να μπει λουκέτο σε ένα σταθμό, οπότε μπορεί να χρησιμοποίησε και προσχηματικά το ΕΣΡ.

Σε γενικές γραμμές, η Κυβέρνηση Τσίπρα είχε αναπτύξει ένα νέο μιντιακό τοπίο με την δημιουργία «νέων τζακιών» στα ΜΜΕ, με κεντρικά πρόσωπα τον Ιβάν και τον Μάρη.

Το πολιτικό παρασκήνιο
Αυτοί που μυρίζονται το πολιτικό παρασκήνιο δίνουν μία άλλη διάσταση στα ξαφνικά λουκέτα Σαββίδη και Μάρη.

Ισχυρίζονται λοιπόν πως οι δύο επιχειρηματίες που άνθισαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, μετά την κυβερνητική αλλαγή, απλώς εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται.

Ταυτόχρονα αναζητούν επαφές με την νέα κυβέρνηση και στέλνουν συμβολικά ως πρώτα διαπιστευτήρια τα λουκέτα. Αυτό που μένει να αποδειχθεί αν ο παραπάνω συλλογισμός μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η μόνη βεβαιότητα που διαφαίνεται είναι η απέραντη θλίψη στο αντίπαλο στρατόπεδο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα σχολίαζε ως εξής τις εξελίξεις: «Σαββίδης και Μάρης, αφού φύγαμε από την κυβέρνηση, μας κούνησαν μαντίλι. Πήδηξαν από το τρένο και αυτό που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να τα βρουν με τους Νεοδημοκράτες».

Το δίδυμο φωτιά
Ιβάν και Μάρης έπαιζαν βασικό ρόλο για την δημιουργία νέου status quo στον μιντιακό στερέωμα.

Όλα ξεκίνησαν το Ιούλιο του 2017, όταν διεξήχθη ο πλειστηριασμός για τα έντυπα της Πήγασος. Πλειοδότης ανεδείχθη η Dimera Investments Ltd. του Ιβάν Σαββίδη, η οποία με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα στα 3,85 εκατ. ευρώ εξαγόρασε τους τίτλους του «Εθνους» και της «Ημερησίας» από την οικογένεια Μπόμπολα.

Ο Ιβάν εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν (μέσα από την «ιστορική» συνέντευξη στο protothema.gr) ως θαυμαστής του Τσίπρα, ενώ δεν δίσταζε να προχωρά και σε παρακινδυνευμένες προβλέψεις που, δυστυχώς για τον ίδιο, δεν επιβεβαιώθηκαν («ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός»).

Με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα διενεργήθηκε και ένας ιδιότυπος «γάμος» μεταξύ Ιβάν και Μάρη, όπου ο Ιβάν θα έβαζε τα λεφτά, αλλά το μάνατζμεντ θα το είχε ο Μάρης. Βέβαια, έξι μήνες μετά, Σαββίδης και Μάρης τα έσπασαν με τον τελευταίο να αποχωρεί από το «Έθνος» και την αποκλειστική διαχείριση ανέλαβαν άνθρωποι του ομογενούς επιχειρηματία.

Προσπάθειες Σαββίδη για γέφυρες με ΝΔ
Ο Ιβάν δείχνει να αγωνιά για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι σχέσεις είναι παγωμένες αλλά ουδέτερες. Φήμες επιμένουν ότι ο Σαββίδης επιχειρεί ένα συνολικό λιώσιμο των πάγων με όλες τις μέχρι τώρα αντίρροπες δυνάμεις, ακόμη και με την αμερικανική πλευρά, η οποία ποτέ δεν έκρυψε την αρνητική της διάθεση για την παρουσία στην Ελλάδα τού εκ Ρωσίας ομογενούς επιχειρηματία.

Μια αρνητική διάθεση που κορυφώθηκε μετά τη συμμετοχή του Σαββίδη στην κοινοπραξία η οποία εξαγόρασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι προφανές ότι η αμερικανική πλευρά θα εκλάμβανε ως στρατηγική κίνηση καλής θέλησης την αποχώρηση Σαββίδη από τον ΟΛΘ και θα μπορούσε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει με πιο θετική προσέγγιση την υπόλοιπη παρουσία του στην Ελλάδα. Αλλωστε υπάρχουν ισχυροί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επιθυμούσαν την εμπλοκή τους στον ΟΛΘ.

Ευοίωνο το μέλλον του Μάρη
Αν και οι εκδοτικές προσπάθειες του Μάρη που ασπάστηκαν την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν, οι υπόλοιπες επιχειρηματικές του κινήσεις δείχνουν να αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικερδής.

Η στοιχηματική εταιρεία συμφερόντων Μάρη νομιμοποιήθηκε και αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και το αποτέλεσμα ήταν η πώληση των μεριδίων στον ΟΠΑΠ σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση ο ένας βασικός μέτοχος, ο Φώτης Μπόμπολας, έβαλε στην τσέπη 50 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη φάση ο δεύτερος βασικός μέτοχος, ο Μάρης, απέσπασε και αυτός ποσό πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

-piperata.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.