ΠΑΣΟΚ: Τα 10 σημεία – “κλειδιά”

ΠΑΣΟΚ: Τα 10 σημεία - ''κλειδιά''

Γράφει ο Αλέξανδρος Κογκόλης

Η αλήθεια σε λίγες γραμμές. Για το “σύστημα” στην Αχαϊα και τη Δυτική Ελλάδα. Για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και την Περιφέρεια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Δικαιούνται να ζητούν διαγραφές αυτοί που βοήθησαν στην αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ;

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, νομίζω πως χρειάζεται να υπογραμμιστούν κάποιες αλήθειες. Όσο κι αν στενοχωρούν και «πονούν».

Στην πρόσφατη διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Αχαΐας, αλλά και σε άλλες πρόσφατες πολιτικές συζητήσεις, τοπικού και κεντρικού ενδιαφέροντος, εκφράστηκαν ίσως άκαιρες και άκυρες απόψεις. Σε μία περίοδο που το ΚΙΝΑΛ μετατρέπεται σε ένα μικρό κόμμα, χωρίς διείσδυση στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, αποσυνδεδεμένο από τους παραδοσιακούς συμμάχους του. Ταυτισμένο με την λαμπρή ιστορία του, για την οποία φροντίζει συνεχώς να μιλά, κάτι όμως που δεν έχει αντίκτυπο στο ευρύ ακροατήριο, αφού δεν τη συνδυάζει με φρέσκιες ιδέες και πρακτικές ή δεν μπορεί να τις «περάσει» στους πολίτες, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει όλο και περισσότερα κομμάτια από την πίτα της κεντροαριστεράς, επιχειρεί να αντιστοιχήσει τα ποσοστά του με τη βάση του και να εξελιχθεί σε συμπαγή πόλο.

Αντί όλα αυτά να τα εξετάσουν και στο τοπικό ΚΙΝΑΛ, «σφάζονται» εσωκομματικά. Μαθαίνω πως στελέχη του, στην πρόσφατη Ν.Ε. ζητούσαν διαγραφές εκλεγμένων και μη, που στήριξαν την υποψηφιότητα του Κ. Σπηλιόπουλου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή που κατά τους ίδιους ψήφισαν ΝΔ στις εθνικές εκλογές (λες και ήταν μέσα στην κάλπη).

Ας μην ξεχνάμε όμως κάποια πράγματα:

1) Κάποιοι έβαλαν πλάτη στην πιο δύσκολη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Το 2015. Ούτε ψηφοδέλτιο δεν έκλεινε στην Αχαϊα. Έμειναν στον ΠΑΣΟΚ, πάλεψαν για να κρατηθεί ζωντανό. Την ίδια ώρα άλλοι έφευγαν για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή έφτιαχναν κόμματα, όπως ο Γ. Παπανδρέου. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί το πόσο κόστισε στον ΠΑΣΟΚ η δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ; Στέρησε την έδρα στην Αχαία!

2) Το ΚΙΔΗΣΟ καταδικάστηκε από την κοινωνία. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στη Βουλή. Λίγα χρόνια αργότερα ο Ν. Παπανδρέου δεν κατάφερε να εισέλθει στην Ευρωβουλή.

3) Στις εκλογές του 2019, με υποψήφιο βουλευτή τον Γ. Παπανδρέου στην Αχαϊα, το ΚΙΝΑΛ έλαβε το μικρότερο ποσοστό σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Και μη μου πείτε πως αυτό δεν συνιστά ακόμη μια αποδοκιμασία προς τον Γ. Παπανδρέου.

4) Το ΚΙΔΗΣΟ δεν αυτοδιαλύεται εντός ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να υπάρξει ενιαίο κόμμα. Γιατί; Διατηρεί ο καθένας το «μαγαζάκι» του; Και για ποιον λόγο;

5) Άλλοι τα βρήκαν τυπικά και ουσιαστικά ενδεχομένως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη του κ. Κατσιφάρα δέχθηκε το χρίσμα από τον Α. Τσίπρα. Στο ψηφοδέλτιό της υπήρχαν σκληροί κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεδειγμένα.

6) Το 85% των υποψηφίων της παράταξης του Κ. Σπηλιόπουλου προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος και στους τρεις νομούς του έδιναν τη στήριξή τους. Τα ποσοστά που έλαβε ο συνδυασμός του αντιστοιχούν εν πολλοίς στη βάση του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, αν τα συγκρίνουμε με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

7) Εκ του αποτελέσματος διεφάνη πως δεν υπήρξαν υπόγειες συναλλαγές μεταξύ Φαρμάκη-Σπηλιόπουλου, αφού οι δύο παρατάξεις δεν συνεργάστηκαν σε επίπεδο θέσεων (όχι ότι δεν θα ήταν θετική για τον τόπο συνεργασία σε προγραμματικό επίπεδο για αλλαγή σελίδας σε όλους τους τομείς).

8) Τελείωσε, είτε θέλουμε να το δεχτούμε είτε όχι, ένα «σύστημα», τόσο σε επίπεδο βουλής, όσο και σε τοπικό επίπεδο που χρόνια ήλεγχε το εσωκομματικό πεδίο! Έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει τη δράση του!

9) Κάποιοι συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ουσία «νέκρωσε» το ΠΑΣΟΚ.

10) Στη Δυτική Ελλάδα, υποστηρίζουν πολλοί πως, επιχειρήθηκε ένα πείραμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί και πανελλαδικά. Η βάση όμως το ακύρωσε.

Υ.Γ.: Τελικά ποιοι δικαιούνται να μιλούν;
Υ.Γ.2: Ε, ας πάνε και κάποια στιγμή και για δουλειά!
Υ.Γ.3: Στην πολιτική υπάρχουν και ήττες, ας τις δεχόμαστε!

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.