Ο Μπερτάκης πληρώνει στην ώρα του

Ο Μπερτάκης πληρώνει στην ώρα του

Αυτός που γνωρίζει από κοντά τον Μπερτάκη και όσα κατάφερε στη ζωή του, καμία έκπληξη δεν θα μας προκαλέσει αν μας διαβεβαιώσει πώς το άτομο σίγουρα μεγάλωσε δίπλα στον Ωνάση, σαν παραγιός του Σμυρνιού.

Μήπως, πάλι, ήταν ένα φάντασμα κολλημένο βεντούζα στους Έλληνες εκείνους με το θηρίο μέσα τους, με το ηφαίστειο στα σωθικά και δεν τους άφηνε σε ησυχία, ακόμα και όταν πια είχαν μεγαλουργήσει.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Λένε αυτοδημιούργητο τον Κώστα Μπερτάκη. Πράγματι. Ξεκίνησε από το μηδέν, από οικογένεια ταπεινή. Από φτωχογειτονιά. Ο ορισμός του αυτοδημιούργητου ο Κρητικός. Με πρόσημο, αλλά και παράσημο, της προσωπικής του επιτυχίας, ότι ποτέ δεν προσπάθησε να «σουλουπώσει», να μακιγιάρει τη λαϊκή καταγωγή του. Να ευνουχίσει το πηγαίο χιούμορ του που εκφράζει τη γνησιότητα του νεοελληνικού ψυχισμού.

Ο άνθρωπος, αφού κατέφθασε στην Αθήνα από τις Μοίρες, μια κωμόπολη του Νομού Ηρακλείου, την έκανε σ’ ένα χώρο και αντικείμενο, που δεν είχε ιδέα. Από ανάπτυξη και διαχείριση εμπορικών σηµάτων, όσον αφορά ανερχόμενους καλλιτέχνες! Τους ανέλαβε άγνωστους ή στα πρώτα βήματα τους καριέρα τους και τους εκτόξευσε στα …ουράνια! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καρράς, η Πάολα, ο Παντελίδης, ο Αργυρός και τελευταίος της λίστας ο Πέτρος Ιακωβίδης. Φυσικά, μέχρι τον επόμενο. Λέτε να είναι ο Λιβάνης; Δεν το αποκλείω!

Με περιουσία την όποια επιχειρηματική εμπειρία του είχαν χαρίσει κάποια συνοικιακά νυχτομάγαζα. Από το τίποτα, λοιπόν, από το μείον τίποτα, εξελίχθηκε σε μεγιστάνα της νύχτας και συνολικά της μουσικής βιομηχανίας. Ανήσυχο, δημιουργικό κι ακούραστο πνεύμα, έχοντας το χάρισμα να απαντά ήρεμα και με επιχειρήματα, σε όποιον ακόμη και με ένταση διαφωνεί μαζί του. Πραγματικό φαινόμενο. 

Δεν υπάρχει προηγούμενο. Ο Μπερτάκης πάτησε σε όλες τις κορυφές, όμως την πλευρά του θριάμβου του την κρατάει στον ίσκιο του, όσο γίνεται αθέατη.

Αυτοδημιούργιτος, όμως και αυτοδίδακτος. Έμαθε μόνος του. Τα εφόδια του, οι αξίες ζωής με τις οποίες ποτίστηκε από τη μητέρα του, Ευαγγελία Μπερτάκη -όλοι προτιμούν να την προσφωνούν Βάνα- η οποία σαν άγρυπνος φρουρός βρίσκεται μονίμως στο πλευρό σου. Έτσι όπως τις κουβαλάει η παράδοση στις αρχέγονες οικογένειες εποχών πεπερασμένων.

Εκρηκτικός χαρακτήρας ο Κώστας. Ντοπάρει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση τα κολλητάρια του. Ο ίδιος δοσμένος ισόβια στη δημιουργία. Έτσι τον έραναν οι μοίρες. Γι’ αυτό είχε καλό διάβα στο δρόμο του.

Και μπορεί πράγματι ενίοτε να ασκώ σκληρή κριτική στους επιχειρηματίες της νύχτας-και όχι μονο-για πολλά και διάφορα κακώς καμωμένα, όπως και σε όλους όσοι ασκούν εξουσία, αφού, μεταξύ άλλων, αυτός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, όμως οφείλω να αποδίδω και εύσημα, αναγνωρίζοντας τα καλά.

Μαθαίνω, επιπλέον, πως σε αντίθεση με άλλους ομοίους του, οι οποίοι αφήνουν βαθύχρωμα κατακόκκινα φέσια και πακέτο ανεξόφλητων τιμολογίων, αξίας αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στις αμφιβόλου ποιότητας και σκοπού δραστηριότητες τους, ο Μπερτάκης πληρώνει στην ώρα του. 

Ένας από τους μοναδικούς που το κάνει ακόμη.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.