Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, πύλη στο παρελθόν αλλά και το μέλλον

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, πύλη στο παρελθόν αλλά και το μέλλον

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο- προσέγγιση για το μηχανισμό των Αντικυθήρων. Συντάκτης του είναι ο πατρινός επιχειρηματίας, Αλέξανδρος Καλλέργης.

Διαβάστε :

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη που έχει γίνει από την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την αναγνώριση που τους της ανήκει.

Ωστόσο σιγά- σιγά όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ενός υπολογιστή με λειτουργίες που εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα και όμως η κατασκευή και η λειτουργία του ανάγεται στον πρώτο αιώνα προ Χριστού!

Το εντυπωσιακό είναι ότι τέτοιου είδους μηχανισμοί (ρολογιών κυρίως) εμφανίστηκαν μετά από 14 αιώνες στην Κεντρική Ευρώπη και δεν είχαν ούτε κατ΄ελάχιστον της δυνατότητες του ελληνικού μηχανισμού.

Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι πως οι επιστήμονες που τον μελετούν δεν είναι σίγουροι ότι έχουν διαπιστώσει όλες τις λειτουργίες του καθώς ανακαλύπτονται συνεχώς νέες, μαζί με νέα τμήματα του μηχανισμού!

Άλλωστε μόλις φέτος το καλοκαίρι έγινε η επίσημη απονομή της τιμητικής πλακέτας, στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγνωρισμένοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν σύντομες ανακοινώσεις ως προς την ιδιαίτερη συμβολή του Μηχανισμού στην επιστήμη, αλλά και τις ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί οι εξής λειτουργίες του μηχανισμού:

-Πρόβλεψη όλων των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων τουλάχιστον για 5.000 χρόνια πριν την κατασκευή του και για οποιαδήποτε χρονολογία, στο μέλλον.
-Απεικόνιση όλων των φάσεων του Ερμή, της Αφροδίτης και της Σελήνης, τόσο κατά το παρελθόν όσο και το μέλλον.

-Φυσική παρουσίαση κατά τη διάρκεια της κίνησης του μηχανισμού, μιας σφαίρας που παρίστανε τη Σελήνη σε όλες τις φάσεις της, σε σχέση με την ελλειπτική κίνησή της γύρω από τη Γη και σε σχέση με την ελλειπτική τροχιά κίνησης του συστήματος Γης-Σελήνης γύρω από τον Ήλιο.

-Ακριβής συσχέτιση της θέσης της Γης με τον Ήλιο και τα άλλα ουράνια σώματα, στο παρελθόν και στο μέλλον.

-Πλήρες ζωδιακό ημερολόγιο με εντοπισμό των θέσεων όλων των πλανητών και του Ήλιου σε σχέση με τους ζωδιακούς αστερισμούς.

-Πλήρες και ακριβές ημερολόγιο 365 ημερών, με πρόβλεψη της εμβόλιμης ημέρας κάθε 4 χρόνια.
-Πλήρης και ακριβής υλοποίηση, σε επίπεδο συνδυασμένης λειτουργίας γραναζιών του Μετωνικού κύκλου των 235 σεληνιακών μηνών.

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε ότι στον μηχανισμό υπάρχει σειρά εμφάνισης αστέρων, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος χρήσης, η οποία στην περίπτωση του μηχανισμού ταιριάζει με τη Δ. Ελλάδα.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο μηχανισμός κίνησε τον ενδιαφέρον των επιστημόνων της NASA που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να τον μελετήσουν εκτενέστερα. Λίγο αργότερα., μόλις προ διετίας, αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης κατέστησαν γνωστό ότι η NASA ετοιμάζεται για την εξερεύνηση της Αφροδίτης με ένα ρόβερ που διαθέτει έναν όχι ηλεκτρονικό αλλά πλήρως μηχανικό υπολογιστή-ρολόι, που θυμίζει εκείνον των Αντικυθήρων που προέβλεπε αστρονομικά συμβάντα προ 2.300 ετών. Περιλαμβάνει επίσης ένα είδος φωνογράφου, που θα καταγράφει στοιχεία.

Συμπερασματικά θα λέγαμε λοιπόν πως δεν είναι μόνο η απίστευτη λεπτομέρεια στην κατασκευή. Είναι και οι απίστευτες γνώσεις που είχαν οι Έλληνες κατασκευαστές του μηχανισμού πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Γνώσεις της κίνησης των ουρανίων σωμάτων που μόνο πολύ πιο εξελιγμένοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι και το βασιμότερο επιχείρημα σχετικά με τη μετάδοση της γνώσης αυτής από θεούς ή για όποιον έχει ευρύτερη αντίληψη, από έναν εξωγήινο πολιτισμό!

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.