Δημήτρης Κοντομηνάς: Η άνοδος και η πτώση ενός δεινού deal maker – Πως 1,5 δις έκανε φτερά!

Δημήτρης Κοντομηνάς: Η άνοδος και η πτώση ενός δεινού deal maker – Πως 1,5 δις έκανε φτερά!

Από ότι όλα δείχνουν ο πρώην ισχυρός άνδρας του Alpha TV, Δημήτρης Κοντομηνάς, έχει χάσει όλη του την περιουσία και μετράει ήδη πολλά χρέη, ενώ μάλιστα έχει μπει και σε τεράστιες δικαστικές περιπέτειες.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Δεν πάνε παρά μόνο 18 χρόνια από μία μια μυθική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, όταν η Ολλανδική Ασφαλιστική εταιρία EUREKO ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 54,4% των μετοχών της Interamerican από τον Δημήτρη Κοντομηνά για 977 εκατ. ευρώ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Από αυτά τα λεφτά, τα 615 εκατ. ευρώ, ο Κοντομηνάς θα τα χρησιμοποιούσε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της EUREKO, ενώ τα υπόλοιπα θα του έμεναν σε cash. Μετά την ολοκλήρωση της μετοχικής συμφωνίας, ο κ. Κοντομηνάς έγινε μέτοχος της Eureko με ποσοστό 5%.

Λίγα χρόνια μετά και για την ακρίβεια τον Ιανουάριο του 2005 γνωστοποιήθηκε ότι: Την απόκτηση πλέον του 100% των μετοχών της από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), κάτοχο μέχρι πρότινος του 50% της τράπεζας, ανακοίνωσε η NovaBank, καθώς ο κάτοχος του υπόλοιπου 50%, Δημήτρης Κοντομηνάς, πούλησε το μερίδιό του έναντι ποσού 330 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Κοντομηνάς μέσα σε μια 4ετια, δηλαδή από το 2001 έως το 2005 μόνο από την πώληση της Interamerican και της NOVA Bank αποκόμισε σε Cash και equity (μετοχές) 1,3 δισ. Ευρώ, και όλα αυτά σήμερα φαίνεται να έχουν κάνει φτερά.

Πολύ υψηλά τα χρέη του Κοντομηνά

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν, ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει χάσει όλα του τα λεφτά, αλλά και ότι έχει πολύ υψηλά χρέη, σε σημείο που ίσως χρειαστεί, μελλοντικά οι κληρονόμοι του να κάνουν αποποίηση κληρονομίας ή αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής.

Σε ότι αφορά, το δεύτερο τρόπο η αποδοχή έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευθύνης του κληρονόμου για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, και με αυτό το τρόπο αποκλείεται η «συγχώνευση» της κληρονομιαίας και της ατομικής περιουσίας του κληρονόμου.

Σε άσχημη κατάσταση η υγεία του

Την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στα οικονομικά του, ο κ. Κοντομηνάς νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα κατατεθεί αίτηση δικαστικής συμπαράστασης.

Δεινός Deal Maker ο Κοντομηνάς

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, είναι ένας από τους πλέον χαρισματικούς επιχειρηματίες των τελευταίων 40 ετών.

Ήταν αυτός που δημιούργησε την Interamerican, την οποία πούλησε στην EUREKO, την Interbank που την πούλησε σε Eurobank και NovaBank (σ.σ Millenium Bank), την οποία πούλησε στην BCP.

Η επένδυση στον Alpha τον οδήγησε στην εξαΰλωση

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η περιουσία του άλλοτε πανίσχυρου Κοντομηνά μοιάζει πλέον να έχει εξαϋλωθεί.

Βασική αιτία η ατυχής επένδυση του στο Alpha TV, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, σπατάλησε εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα και μισθούς, χωρίς να κάνει απόσβεση. Κατόπιν προσέλαβε managers που του έφαγαν πολλά λεφτά, καθώς δώριζαν πανάκριβα αμάξια με τα λεφτά του Alpha.

Ακόμα και μετά την πώληση του καναλιού από την κόρη του που ήταν μέτοχος της εταιρείας, τα λεφτά που θα απομείνουν είναι πολύ λίγα. Μόνο για το 49,9% των μετοχών, η οικογένεια εισέπραξε περίπου 4,45 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα 4 εκατ. θα δοθούν σε παλιό μέτοχο του Alpha, ενώ 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για άλλες υποχρεώσεις.

Άγνωστο το μέλλον της Prime

Ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξει η οικογένεια με την Prime Insurance, η οποία έχει έδρα στην Κύπρο, καθώς η τοπική εποπτική αρχή είχε ήδη ζητήσεις τη λήψη μέτρων, για να αυξηθούν οι εποπτικοί δείκτες πάνω από τα όρια που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο Solvency II.

Ειδικότερα, ο δείκτης φερεγγυότητας της Prime είχε κλείσει στο τέλος του 2018 στο 91%, ωστόσο σύμφωνα με επόμενες ανακοινώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας, ο ίδιος δείκτης είχε προσεγγίσει το 100% στα τέλη του φετινού Μαρτίου και δρομολογούνταν κινήσεις περαιτέρω βελτίωσής του.

πηγή : piperata.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.