Το μεγάλο “τσίρκο” της νύχτας

Το μεγάλο "τσίρκο" της νύχτας

Ξαφνικά μιας και όλοι τρέχουν για το μεροκάματο, όλα τα “πολιτιστικά κέντρα”… συγνώμη μπουζούκια θέλουν να είναι ανοιχτά. Οι μαγαζάτορες για να μην μπαίνουν μέσα από τα ενοίκια και τα δάνεια που τρέχουν, κοιτούν να βγάλουν πέρα και οι τραγουδοποιοί; Το δικό τους μεροκάματο, των χιλιάδων ευρώ βέβαια, καθώς και αυτοί έχουν τα έξοδά τους αλλά και το σημαντικότερο. Να ικανοποιήσουν την απληστία τους.

Βεβαίως ότι ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης, αισίως «πατάμε» τον ένατο χρόνο, δεν το έχουν υπολογίσει. Ήδη τα μηνύματα είναι πολλά αλλά δεν τα πήραν χαμπάρι….

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τα τριήμερα έγιναν διήμερα και όπου είναι τριήμερα, η τρίτη μέρα, είναι προσφορά του καλλιτέχνη και με το μισό μαγαζί κερασμένο για να γίνει ο ντόρος.

Το κλαμπομπουζούκι είναι η νέα μόδα τα τελευταία χρόνια για να μπορέσει να παντρέψει δύο σχολές και να επιζήσουν οι επιχειρηματίες. Αλλά και πάλι με τις τιμές που έχουν δεν αρκεί.

Τα 160αρια και τα 230αρια για την μπελβεντέρε δεν υπάρχουν και τα 500αρια και 1000αρια -ελάχιστη κατανάλωση- τελειώνουν μαζί με το μαύρο χρήμα.

Αρχικά τελείωσαν τα λουλούδια που οι παραδοσιακές φίρμες το πήραν χαμπάρι και για να αποφύγουν την ..ήττα τα απέσυραν μόνες. Τώρα θα δουν οι επιχειρηματίες να τελειώνουν και τα 500ρικα και τα 200ρικα. Ήδη με ..αίμα γεμίζουν το διήμερο και το καλοκαίρι ολόκληρη Αθήνα- χωρίς Μυκόνους- αδυνατούσε να γεμίσει μαγαζιά 3-4000 θέσεις σε μπουζούκια και μπουζουκοκλαμπ.

Μερικοί δε έκαναν μεγάλη επένδυση και …έκλαψαν ακυρώνοντας όλες τις άλλες μέρες και στο τέλος αλλάζοντας και τον χώρο σε παραδοσιακό κλαμπ όπως παλιά…όχι πως σώθηκαν έτσι βέβαια. Φρόντισαν να εμπιστευθούν άσχετους μπουζουκόβιους που θεώρησαν ότι όλα είναι εύκολα… αλλά στην πράξη τα βρήκαν σκούρα.

Στο μεγάλο τσίρκο, λοιπόν, της νύχτας υπάρχουν και αυτοί που πανηγύριζαν. Αδυνατώ, βέβαια, να αντιληφθώ και να κατανοήσω τους λόγους πανηγυρισμών τους. Τα ψέματα όμως τελείωσαν, μαζί και τα … τζαμπατζιλίκια.

Κανείς επιχειρηματίας και φορτωμένος από άλλες δουλειές να είναι, δεν θέλει να μπαίνει μέσα και ξυπνά. Κόβει τις σταρλετίτσες των 50 ευρώ που ήταν 10-10 στα μαγαζιά για PRλίκι της πλάκας. Κόβει τους “γαμπρούς” που δεν έφερναν ψυχή και έκαναν και «τσεκ ιν» στις 4 τα ξημερώματα σε μαγαζιά ανταγωνιστή.

Κόβουν κάτι παλιές…καραβάνες της πλάκας που ψάχνουν μόνο γκομενάκι αντί πελάτη πουλώντας παπάντζα ότι ξέρουν όλη την Αθήνα από παλιά.

Και κόβουν και τους PRτζήδες του Instagram με τα 1000 λάικ που δεν ξέρουν άνθρωπο αν δεν είναι free το κάλεσμα.

Άλλωστε ακόμα και οι γκόμενες που ήθελαν λεφτά το μυρίστηκαν και προτίμησαν από την υποδοχή φέτος το σερβιτόρινγκ για να βγάλουν τα τιπς και να πάνε στο 100ρικο…

Και τελικά ποια πελατεία μένει για τα 15 μπουζουξίδικα που χαλαρά μαζί με τα μπουζουκοκλαμπ θα έχουμε χειμώνα στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας; Και όταν δεν πήραν το μήνυμα από την καθίζηση κάθε επιχείρησης που δούλευε με Έλληνες στην Μύκονο και ακόμα κλαίει; Οι πρεζέμποροι, το black money, οι μπράβοι , τρέμουν τις υπηρεσίες που στήνουν κάθε μέρα στις πίστες.

Και το black money μειώνεται επικίνδυνα. Οι έχοντες κρύβονται για πολλούς λόγους και αποφεύγουν την δημοσιότητες. Οι αθλητές, που είναι “φορτωμένοι”, χειμώνα έχουν υποχρεώσεις. Άσε που οι περισσότερου είναι “φραγκοφονιάδες”.

Τα 220αρια που με καλό τραπέζι και τιπ στο μετράκο είναι 300αρι (θέλει ελίτ βότκα για να κάτσεις καναπέ) ποιος θα τα δώσει; Με δύο γκόμενες είναι 150 το άτομο, αν πας και ένα φαγητό πήγες 300 την έξοδο! Τα παρκαρισμένα πόσοι τα έχουν; Δεν σηκώνει η Αθήνα 10 και 15 τέτοια μαγαζιά με 20-30 τέτοιες παρέες το καθένα. Οι μαγαζάτορες σου λένε δεν βγαίνω αν πάω πιο κάτω. Οι τραγουδοποιοί σου λένε διήμερο είναι πλήρωσε το.

Όλοι θα έχουν την τύχη των κλαμπ, όμως που το γύρισαν σε συνοικιακή κατάσταση και παρτάκι 10ευρω. Πλέον θα πρεπε να ρίξουν μεροκάματα και τιμές και να δουλέψουν με πραγματικούς επαγγελματίες της αγοράς στις δημόσιες σχέσεις. Ειδάλλως αργά ή γρήγορα θα λένε στα κοριτσάκια που νομίζουν ότι βρήκαν χρυσό με την πίστα, «κάνε μόστρα εδώ με 50ρικο και βρες χορηγό να κονομήσεις» ή «φέρε τον μαλάκα να κάνει λουλούδια και πάρε το 20%»! Και στις φίρμες θα έρθει η νέα μόδα που δειλά δειλά εμφανίστηκε πέρσι με μεγάλο γυναικείο όνομα που λέει «πάμε 50-50 το κέρδος της ημέρας»!

Ξυπνήστε, ξεχάστε τα μεγαλεία και τα εκατομμύρια, γιατί έρχεται μαύρος χειμώνας και ο κόσμος ξυπνάει και δεν πετάει ούτε 10ευρω πια.

Βεβαίως και υπάρχουν εξαιρέσεις. Σαφώς ελάχιστες, αλλά υπάρχουν. Κι εδώ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι σε κάποια «γήπεδα» γίνεται πολύ καλή και σοβαρή δουλειά. Καθώς έχει «πέσει» χρήμα στο πλαίσιο του σχεδιασμού, με διάχυτη την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Σε επόμενο άρθρο, λοιπόν, θα αναφερθούμε εκτενέστερα στις …εξαιρέσεις! Όταν θα έχω μια πιο ξεκάθαρη και συνολικά όμοια εικόνα για το προϊόν της νυχτερινής διασκέδασης τον φετινό χειμώνα.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.