Στην οδό γράφει «μόνος», επικίνδυνη λέξη…

0
29
Στην οδό γράφει «μόνος», επικίνδυνη λέξη…

Τα «συν» και τα «πλην» της απόφασης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το pay per view και πώς έφτασε ως εκεί

Τον δικό του δρόμο επέλεξε να χαράξει ο ΠΑΟΚ γράφοντας ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με… χρυσά ή μαύρα γράμματα, θα φανεί στο τέλος. Ωστόσο μετά τα όσα βίωσε η ΠΑΕ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, επέλεξε τη διεθνή τακτική του pay per view ποντάροντας στη δυναμική του κόσμου του για έσοδα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το… ιστορικό του ρεπορτάζ, που δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση, είναι απλό. Ο ΠΑΟΚ είχε πρόταση από τη Nova για ανανέωση στα 7 εκατ. ευρώ, αλλά επέλεξε να αρνηθεί και να αποδεχθεί τα 8,5 εκατ. ετησίως της ΕΡΤ. Το deal όμως ακυρώθηκε ελέω των εκλογών και της αλλαγής της κυβέρνησης, η Nova επανήλθε με πρόταση κοντά στα 5… μύρια, αρκετά πιο κάτω από τα 6 με 6,5 που δίνει σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ και το θέμα πάγωσε. Εξ ου και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στράφηκε στο pay per view.

Τι θα πει pay per view; Πληρώνεις και βλέπεις με το… κομμάτι. Διαδικτυακά αλλά, στην εποχή που ζούμε πλέον, και μέσω smart phones και tablets. Προφανώς περισσότεροι θα πληρώσουν, ακόμη και φίλαθλοι των αντιπάλων, το π.χ. ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός παρά το ΠΑΟΚ – Βόλος. Με απλά μαθηματικά όμως, ο ΠΑΟΚ… τζογάρει κάνοντας all in και αγνοώντας ότι μπορούσε να «δώσει» τα ματς στο Open.

Πόσο κοστίζει η τηλεοπτική παραγωγή ενός αγώνα; Ας πούμε 15.000 ευρώ το ματς, άρα κόστος για τα 13+5 ματς της νέας σεζόν στα 270.000 ευρώ.

Και τι ζητάει ο ΠΑΟΚ; 4,99 ευρώ από τον κάθε «πελάτη». Εν δυνάμει, αν έχει μέσο όρο 50.000 paid viewers ανά αγώνα (δίχως τους 30.000 πιο… πιστούς, που θα είναι στο γήπεδο), μπορεί να φτάσει σε τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ, άρα στην… τσέπη κάνα 4άρι. Ισως οι viewers είναι περισσότεροι, ίσως λιγότεροι, ίσως το κόστος μεγαλύτερο (θα χρειαστεί πολύ καλός server άλλωστε…), θα το δούμε. Συν τυχόν διαφημιστικά μπάνερς κλπ., άρα κι άλλα έσοδα. Αλλά δεν παύει να είναι ένα στοίχημα. Ο δικός του ο δρόμος, όπως έλεγε και ο Πασχάλης Τερζής, φάνηκε να έχει διαλέξει τον ΠΑΟΚ (αλλά στην οδό γράφει «μόνος», επικίνδυνη λέξη…).

Νίκος Μποζιονέλος (κείμενο που δημοσιεύτηκε στη «Sportday» στις 21 Αυγούστου 2019)

-zoornalistas.com

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here